Doktorum doğum tarihimi nasıl belirler?
Doğum tarihinizi belirlemek için doktorunuz son adet döneminizin ilk gününden itibaren 40 hafta sayar. Adet dönemleriniz düzenli değilse (normalde her ay adet görmüyorsanız), sayma işlemi doğru bir doğum tarihi vermeyecektir. Bu durumda, doktorunuz veya hemşireniz doğum tarihinizi belirlemek için ultrason yapacaktır. Ultrason, vücudunuzun içindeki bebeğin resimlerini oluşturur. Doktorunuz bu resimleri bebeğinizin boyutunu ölçmek ve doğum tarihinizi belirlemek için kullanabilir.
Bir bebek ne zaman gecikir?
Doktorlar, bir hamilelik 40 haftadan uzun sürdüğünde endişelenmeye başlar. Gebeliğin 40 haftadan uzun sürmesine miad geçmesi de denir.
Bir bebeğin gecikmesine ne sebep olur?
Doktorlar genellikle bunu bilmezler. Ancak aşağıdaki durumlarda bebeğinizi vade tarihinden sonra doğurma şansınız daha yüksektir:
- Bu sizin ilk hamileliğinizse.
- Daha önce doğum tarihinden sonra doğan bir bebeğiniz olduysa.
Bebeklerin 40. haftadan sonra doğması neden bir sorundur?
- haftadan sonra doğan bebeklerin aşağıdaki gibi sorunlara sahip olma olasılığı daha yüksektir:
- Çok büyük olmak (4,5 kg'dan ağır) - Büyük bir bebek doğum kanalına kolayca sığamazsa yaralanabilir. Büyük bir bebek doğum kanalından çıktığında annenin vücuduna da zarar verebilir. Bazen bebeği dışarı çıkarmak sezaryen gerekir.
- Doğumdan önce amniyotik sıvı içinde bebeğin dışkısını yapması - Amniyotik sıvı, bebeği rahim içinde çevreleyen sıvıdır. İçinde bağırsak içeriği olan sıvıyı soluyan bebekler doğduktan sonra solunum problemleri yaşayabilir.
Olabilecek diğer sorunlar şunlardır:
- Plasenta hamileliğin başlarında olduğu kadar iyi çalışmayabilir - Plasenta bebeğe besin ve oksijen getiren ve atıkları taşıyan organdır.
- Bebeği rahim içinde çevreleyen amniyotik sıvı çok az olabilir - Yeterli amniyotik sıvı yoksa göbek kordonu sıkışabilir. Göbek kordonu sıkışırsa, bebek plasentadan yeterli oksijen ve besin alamayabilir.
Doğum tarihimden sonra hala hamileysem ne olur?
Doğum tarihinizden sonra hala hamileyseniz, doktorunuz bundan sonra ne yapmanız gerektiği konusunda sizinle konuşacaktır.
- Birçok uzman, 41. haftaya kadar henüz başlamamışsa doğumu başlatmak veya "tetiklemek" için ilaç kullanılmasını önermektedir.
- Diğer seçenek ise vücudunuz doğuma hazır olana veya 42 haftaya ulaşana kadar hamileliğinizin devam etmesine izin vermektir. Doktorunuz bunu öneriyorsa, bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için düzenli testler yapacaktır. Testler şunları kontrol edebilir:
- Bebeğinizin kalp atışları
- Bebeğinizin nefes alması ve vücut hareketleri
- Rahminizdeki bebeği çevreleyen amniyotik sıvı miktarı
Doktorum veya hemşirem doğumu başlatmayı önerirse ne olacak?
Vücudunuz doğum yapmaya hazır değilse, doktorunuz doğumunuzun başlamasına yardımcı olmak için size ilaç verebilir. Buna "doğumu başlatmak" veya "doğum indüksiyonu" denir. Bu ilaçlar genellikle işe yarar.
Doktorunuz bebeğinizi çıkarmak sezaryen yapabilir. Aşağıdaki durumlarda sezaryen doğum yapabilirsiniz:
- Doğumu başlatmak için kullanılan ilaçlar işe yaramazsa.
- Bebeğiniz doğum kanalına güvenli bir şekilde sığmayacak kadar büyükse.
- Doğum sırasında sorunlar var ve bebeğin hızlı bir şekilde doğması gerekiyor.
Bebeğim doğum tarihinden sonra doğarsa sağlıklı olur mu?
Doğum tarihinden sonra doğan bebeklerin çoğu sağlıklıdır. Ancak doğum tarihinden sonra doğan bebekler doğumda biraz farklı görünebilir. Şunlara sahip olabilirler:
- Uzun ve ince kollar veya bacaklar
- Kuru veya soyulan cilt
- Uzun saç ve tırnaklar