Doğum sırasında ne olur?
Doğum sırasında:
- Rahim sıkılaştığında kasılmalar yaşarsınız. Kasılmalar ağrılı olabilir ve karnınızı sert hissettirebilir.
- Rahim ağzınız yumuşayacak, incelecek ve açılacaktır (veya "genişleyecektir").
- Doğuma yaklaştıkça, bebeğiniz rahimden vajinaya doğru hareket edecektir. Bu gerçekleştiğinde, bağırsak hareketiniz olacakmış gibi hissedebilirsiniz.
Doğum genellikle hamileliğin 37 ila 42. haftaları arasında kendiliğinden başlar.
"Doğumu başlatmak" ne anlama gelir?
Bazı durumlarda doktorlar doğumu "başlatmaya" karar verirler. Bu bazen rahim ağzınızı yumuşatmak için size ilaç verilmesini içerir. Rahim ağzını yumuşatmanın bir başka yolu da vajinanıza ve rahim ağzından ince bir tüp yerleştirmektir. Kasılmaları başlatmak için genellikle ilaç gerekir. Bu ilaç damar yolu ile verilir. Bazen doğum başka yollarla başlatılır.
Doktorlar sadece tıbbi bir neden varsa 39 haftadan önce doğumu başlatırlar. Genellikle bu, doğumu beklemenin sizin veya bebeğiniz için tehlikeli olabileceği bir durum anlamına gelir.
Vajinal doğum sırasında ne olur?
Bir bebek vajinadan çıktığında buna "vajinal doğum" denir. Vücudunuz doğum yapmaya hazır olduğunda, bebeği dışarı iterken doktor veya ebe size yardımcı olacaktır.
Vajinal doğum sırasında:
- Rahim ağzınız tamamen açıldığında (10 santimetre), bebeğinizi dışarı itmek için çok çalışacaksınız. Doktorunuz veya ebeniz size ne zaman ıkınmaya başlayacağınızı söyleyecektir.
- Çoğu durumda, size rahat gelen herhangi bir pozisyonda olabilirsiniz. Örneğin, yan yatabilir, oturabilir, diz çökebilir veya çömelebilirsiniz.
- Bebeği dışarı itmek dakikalar ile saatler arasında sürebilir. İlk bebeğinizse genellikle daha uzun sürer.
- Çoğu kişi bebeği sorunsuz bir şekilde dışarı itebilir. Ancak bazen doktor veya ebe, bebeğin başına yerleştirilebilen bir cihazı çekerek bebeğin dışarı çıkmasına yardımcı olur. Doktorun bebeği hemen çıkarması gerekiyorsa, sezaryen doğum yapacaktır.
Doğum acı verir mi?
Evet, doğum genellikle acıtır. Ağrı hem kasılmalardan hem de daha sonra bebeğinizi dışarı iterken vajinanızın gerilmesinden kaynaklanabilir. Ancak ağrı miktarı herkes için farklıdır. İnsanlar ağrılarını farklı şekillerde yönetmeyi seçerler. Herkes için işe yarayan tek bir yol yoktur. Doğru karar sizin için en iyi olandır.
Bazı insanlar "doğal" doğum yapmayı tercih eder. Bu, doğum sırasında herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanmadıkları anlamına gelir. Bunun yerine nefes egzersizleri, ılık banyolar veya duşlar ya da masaj gibi başka şeyler yaparlar. Bunlar ağrıya yardımcı olabilir.
Doğum sancısını azaltmak için ilaç kullanılabilir. Ağrı için ilaç almanın farklı yolları vardır. İlaç solunabilir, damardan verilebilir veya sırtınıza yerleştirilen ince bir tüp aracılığıyla verilebilir ("epidural blok").
Bebeğim doğru pozisyonda değilse ne olur?
Doğumdan önce bebekler rahim içinde farklı pozisyonlarda yatarlar. Gebeliğin sonunda, çoğu bebek başları vajinaya en yakın olacak şekilde yatar, böylece başları önde doğarlar. Ancak bazı bebekler bacakları, kalçaları veya omuzları vajinaya en yakın olacak şekilde yatar. Doktorlar, bir bebeğin bacakları veya kalçaları vajinaya en yakınsa buna "makat" adını verir.
Bebeğiniz baş aşağı bakmıyorsa, doktorunuz sizinle seçenekleriniz hakkında konuşacaktır. Siz doğuma girmeden önce bebeğinizi baş aşağı pozisyona getirebilirler ya da sezaryen doğum yapmanızı önerebilirler.
Doğumdan sonra ne olacak?
Bebeğiniz doğduktan sonra doktor veya ebe bebeği size veya bebeğin hemen kontrol edilmesi gerekiyorsa bir çocuk doktoruna verecektir. Sonra:
- Siz ve bebeğiniz sağlıklıysanız, doktor veya ebe göbek kordonunu klempleyip kesmeden önce bir dakika veya daha fazla bekleyebilir. Bu, bebeğin plasentadaki kanın bir kısmını almasını sağlar (Plasenta, bebeğe besin ve oksijen sağlayan ve atıkları uzaklaştıran rahim içindeki organdır).
- Daha sonra plasentanın da rahminizden çıkması gerekir. Plasenta genellikle bebeğin doğumundan sonraki 30 dakika içinde doğal olarak çıkar, ancak bazen doktor veya ebenin çıkarılmasına yardımcı olması gerekir.
- Plasenta rahminizden çıktıktan sonra doktor veya ebe vajinanızı ve vulvanızı muayene edecektir. Doğum sırasında cildiniz yırtıldıysa, dikiş atılması gerekebilir.
Doğumdan sonra bebeğime ne olacak?
Doğumdan sonra doktor, hemşire, ebe veya çocuk doktoru bebeğinizin vücudunu ve genel sağlığını kontrol etmek için hızlı bir muayene yapacaktır. Bu muayenenin bir kısmına "Apgar testi" denir. Bebeğinizin kalp atış hızını, solunumunu, hareketlerini, kaslarını ve cilt rengini kontrol eder. Bebeğinize doğumdan 1 dakika ve 5 dakika sonra Apgar testleri yapılacaktır.
Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizi kucağınıza alabileceksiniz. Hatta emzirmeyi tercih ederseniz onu emzirebilirsiniz.
Bebeğinize doğumdan hemen sonra bazı tedaviler uygulanacaktır. Bunlar arasında göz enfeksiyonunu önlemek için göz damlası veya göz merhemi ve anormal kanamayı önlemek için bir doz K vitamini bulunur.
Bebeğiniz hastaneden ayrılmadan önce ayrıca bir;
- Detaylı fiziksel muayene
- Bebeklerin doğuştan sahip olabileceği farklı ciddi hastalıkları kontrol etmek için kan testi. Bu test topuktan iğne ile yapılır. Bu test hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza veya hemşirenize danışın.
- İşitme testi
- Hepatit B aşısı - Aşılar bazı ciddi veya ölümcül enfeksiyonları önleyebilir. Hepatit B ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur.
Vajinal doğumdan sonra doktoru veya hemşireyi ne zaman aramalıyım?
Hastaneden çıktıktan sonra aşağıdaki durumlarda doktorunuzu veya hemşirenizi arayın:
- Vajinanızdan çok kan geliyorsa - Doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca vajinal kanama olması normaldir. Ancak büyük kan pıhtılarınız varsa veya kanamanız artarsa doktorunuzu veya hemşirenizi bilgilendirin.
- Baş dönmesi veya baygınlık hissi
- Ateşiniz var
- Kusuyorsanız
- Yeni karın ağrınız varsa
- Şiddetli baş ağrınız veya görme probleminiz varsa
- Üzgün veya çaresiz hissetmek