Doğum öncesi bakım nedir?
Doğum öncesi bakım, bir kişinin hamileliği sırasında aldığı tıbbi bakımı tanımlar. Doğum öncesi bakımınızın bir parçası olarak, şunlar yapılacaktır:
- Bebeğinizin ne zaman doğacağını belirleyecek
- Sizinle beslenme, fiziksel aktivite, iş ve sabah bulantıları, mide yanması ve sırt ağrısı gibi yaygın hamilelik şikayetleri hakkında konuşmak
- Alkol, sigara, bazı ilaçlar ve kimyasallar gibi kaçınmanız gereken şeyler hakkında sizinle konuşmak
- Sorunları izlemek için sağlığınızı takip edin
- İyi büyüdüğünü kontrol etmek için bebeğinizin sağlığını izleyin
- Sizinle hamilelik, doğum ve doğum hakkında konuşmak ve doğum ve doğumunuz için bir plan yapmak
- Doğumdan sonra kendinize ve bebeğinize bakma konusunda sizinle konuşmak
- Sizi ve bebeğinizi farklı sağlık durumları açısından kontrol etmek için testler
İlk doğum öncesi ziyaretimde ne olacak?
Doktorunuz sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracak ve bebeğinizin ne zaman doğacağını öğrenecektir.
Ayrıca spekulum muayenesi de dahil olmak üzere bir muayene yapacaklardır. Bunun için doktor vajinanıza metal veya plastik bir cihaz (spekulum olarak adlandırılır) yerleştirecektir. Spekulum vajina duvarlarını açık tutar. Bu şekilde doktor rahim ağzınızı görebilir.
Ayrıca aşağıdakileri içerebilecek testler de yapacaklardır:
- İdrar testi
- Kan testleri - Bazı kan testleri genel sağlığınızı kontrol eder. Diğer kan testleri sizde veya bebeğinizde sorunlara neden olabilecek belirli durumları kontrol eder.
- Rahim ağzından alınan bir hücre örneği üzerinde laboratuvar testleri - Doktorunuz rahim ağzınızdan bazı hücreler almak için bir çubuk kullanacaktır. Bu hücreler enfeksiyon veya rahim ağzı kanseri açısından test edilebilir.
- Ultrason - Doğum tarihinizi kontrol etmek ve 1'den fazla bebeğe hamile olup olmadığınızı görmek için yapılır.
Her doğum öncesi ziyarette ne olur?
Tüm doğum öncesi ziyaretlerde (ilk ziyaret dahil), doktor şunları yapacaktır:
- Belirtileriniz hakkında sorular sorar ve sorularınızı yanıtlar
- Kan basıncınızı kontrol edilecek - Yüksek kan basıncına sahip olmak, "preeklampsi" adı verilen ciddi bir durum da dahil olmak üzere sorunlara yol açabilir.
- Kilonuzu kontrol edilecek - Hamilelik sırasında almanız gereken kilo miktarı kısmen hamile kalmadan önce kilonuzun ne olduğuna bağlıdır.
- Bebeğinizin kalp atışlarını dinleyecek - Yaklaşık 12 haftalık hamilelikten itibaren bebeğinizin kalp atışlarını duyabilecektir.
- Şeker veya protein olup olmadığını kontrol etmek için idrarınızı test edin - İdrarınızda şeker veya protein olması daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Hamileliğinizde ilerledikçe, doktorunuz şunları yapacaktır:
- Bebeğinizin hareketlerini soracaktır - İnsanlar bebeklerinin hareketlerini farklı zamanlarda hissetmeye başlarlar. Çoğu kadın hamileliğin 20 ila 25. haftalarında bebeklerinin hareket ettiğini hisseder.
- Bebeğinizin rahminizdeki pozisyonunu kontrol edecek - Hamileliğin son 2 veya 3 ayında, doktor her ziyarette bebeğinizin pozisyonunu kontrol edecektir. Bebeğinizin başının veya kalçasının aşağıda ve vajinanıza en yakın konumda olup olmadığını kontrol edeceklerdir.
- Erken doğum belirtileri hakkında sorular soracak- Hamileliğin son 2 veya 3 ayında, doktor size herhangi bir kasılma hissedip hissetmediğinizi veya vajinanızdan sıvı sızıp sızmadığını soracaktır. Bu belirtiler doğumun ya da "suyunuzun geldiğinin" işaretleri olabilir.
Başka hangi testler doğum öncesi bakımın bir parçasıdır?
Doktorunuz hamileliğiniz sırasında başka testler de isteyecektir. Bunlar, hamilelik sırasında herkesin yaptırdığı rutin testleri içerir. Ayrıca bazı kişilerin yaptırmayı tercih ettiği testleri de içerir. Hamilelik sırasında yapılan testler şunları içerebilir:
- Diyabeti (yüksek kan şekeri) kontrol etmek için test - Bu, şekerli bir içecek içmeyi ve ardından kanınızı almayı içerir.
- Belirli durumları veya enfeksiyonları kontrol etmek için kan testleri - Bunlar, kan grubunuzu kontrol etmek ve anemi adı verilen bir durumunuz olup olmadığını görmek için yapılan testleri içerir. Ayrıca bebeğinize geçirebileceğiniz veya bebeğinize zarar verebilecek enfeksiyonları kontrol etmek için yapılan testleri de içerir. Bu enfeksiyonlardan bazıları kızamıkçık, hepatit B ve sifilizdir.
- Ultrason - Plasentanızı, bebeğinizin etrafındaki sıvıyı, bebeğinizin nasıl büyüdüğünü ve bebeğinizin organlarının nasıl geliştiğini kontrol eder.
- Bebeklerin doğuştan sahip olabileceği bazı sorunları kontrol etmek için testler - Örneğin, bebeğinizi Down sendromu için test etmeyi seçebilirsiniz. Down sendromu, tıbbi ve öğrenme sorunlarına neden olan ve ömür boyu süren bir durumdur. Bir başka yaygın test de omurgayı (bel kemiği) ilgilendiren bir sorun olan spina bifidayı kontrol etmektir. Ailenizde bir hastalık varsa, doktorunuz veya ebeniz bebeğinizin risk altında olup olmadığını size söyleyebilir.
- Bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için vajinal veya servikal akıntınız (vajinanızdan veya serviksinizden sızan sıvı) üzerinde yapılan testler
Hamilelik sırasında doktorumu ne sıklıkla göreceğim?
Hamileliğiniz ilerledikçe doktorunuzu veya ebenizi ziyaret etme sıklığınız da artacaktır. İşte yaygın bir ziyaret programı:
- Yaklaşık 28 haftalık hamile olana kadar her 4 haftada bir
- Daha sonra, yaklaşık 36 haftalık hamile olana kadar her 2 ila 3 haftada bir
- Sonra, doğuma kadar her hafta
Bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin (hamile kalmadan önce sahip oldukları rahatsızlıklar da dahil olmak üzere) doktorlarını daha sık görmeleri gerekebilir. Ayrıca hamilelik sırasında tıbbi durumlarını takip etmek için başka testlere de ihtiyaç duyabilirler