Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır

Doğum eylemi nedir?

Doğum bebeğin doğumuna yol açan süreçtir. Rahim kasılmaları doğumun ana belirtisidir.

Doğum genellikle hamileliğin 37 ila 42. Haftaları arasında kendiliğinden başlar. “Gebelik süresi” 40 haftadır. 37-42 hafta süren gebeliklere “term” gebelik denir. Doğum 37 haftadan önce başladığında doktorlar buna “erken doğum” adını verir.

 

Doğumun başladığını gösteren işaretler nelerdir?

Doğumun başladığını veya başlamak üzere olduğunu gösteren işaretler arasında şunlar yer alabilir:

  • Bebek karnınızda aşağı doğru hareket eder (veya "düşer").
  • Kalın, mukus benzeri veya hafif kanlı vajinal akıntınızın artması ("Vajinal akıntı" doktorların vajinadan çıkan sıvıyı tanımlamak için kullandıkları terimdir). Artan vajinal akıntı bazen "mukus tıkacı" veya "kanlı gösteri" olarak adlandırılır.
  • "Suyunuz gelir." Hamilelik sırasında bebeğiniz rahminizde bir kese içinde bulunur ve "amniyotik sıvı" adı verilen bir sıvı ile çevrilidir. Bu kese genellikle bebeğiniz doğmadan bir süre önce açılır. Kese açıldığında, içindeki sıvı vajinanızdan dışarı çıkar. Bu, büyük bir fışkırma veya sadece bir sıvı damlaması gibi hissedilebilir.
  • Bel ağrınız veya karın kramplarınız olur.
  • Kasılmalar yaşamaya başlarsınız. Kasılma sırasında rahim kasılır. Bu acı verici olabilir ve karnınızı sert hissettirebilir. Kasılmadan sonra rahim gevşer ve ağrı geçer. Bazı kişilerde "Braxton-Hicks kasılmaları" veya "yalancı doğum eylemi" görülür. Bunlar kasılma gibi hissedilir, ancak gerçek kasılmalar değildir. Doğum sancısı çektiğiniz anlamına gelmezler.

 

Gerçek kasılmalarım olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Gerçek kasılmalar mı yoksa Braxton-Hicks kasılmaları mı yaşadığınızı anlamak zor olabilir. Ancak farkı anlamanıza yardımcı olacak bazı yollar vardır:

  • Gerçek kasılmalar birkaç dakikada bir gelir ve zamanla sıklaşır. Braxton-Hicks kasılmaları birkaç dakikada bir gelebilir, ancak zamanla sıklaşmazlar.
  • Gerçek kasılmalar dinlenseniz bile geçmez. Braxton-Hicks kasılmaları genellikle dinlendiğinizde geçer.
  • Gerçek kasılmalar zamanla daha güçlü ve daha ağrılı hale gelir. Braxton-Hicks kasılmaları genellikle zamanla daha güçlü veya daha ağrılı hale gelmez.
  • Gerçek kasılmalar sırtınızda ve önünüzde hissedilebilir. Braxton-Hicks kasılmaları genellikle sadece ön taraftadır.
  • Gerçek kasılmalarınız olup olmadığından hala emin değilseniz, doktorunuzu arayın.

 

Kasılmalarım başlarsa ne yapmalıyım?

Kasılmalarınız başlarsa, ne kadar aralıklı olduklarını görmek için zaman tutun. Bu şekilde, daha sık olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.

Her kasılmanın başladığı zamanı takip ederek kasılmalarınızı zamanlayabilirsiniz. Saniye ibresi olan bir saatiniz veya akıllı telefonunuzda bir zamanlayıcınız varsa, her bir kasılmanın ne kadar sürdüğünü de zamanlayabilirsiniz. Doktorunuz kasılmalarınızın ne kadar aralıklarla olduğunu ve ne kadar sürdüğünü bilmek isteyecektir.

 

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

Doğum sancısı çektiğinizi düşünüyorsanız doktorunuzu arayın. Ayrıca aşağıdaki durumlardan herhangi biri olursa da aramalısınız:

  • Vajinanızdan kan, mukus veya sıvı sızıntısı varsa.
  • 1 saat içinde 6 veya daha fazla kasılmanız varsa (Bu, kasılmalarınızın 10 dakika veya daha kısa aralıklarla olduğu anlamına gelir).
  • Kasılmalarınız güçleniyor ve ağrılı oluyor.

Doktorunuz muhtemelen muayene etmek için sizi görmek isteyecektir. Doğumda olup olmadığınızı anlamak için rahim ağzınızın açılıp açılmadığını ve incelip incelmediğini kontrol edeceklerdir. Kasılmalarınızın ne kadar sık olduğunu göreceklerdir. Ayrıca başka testler de yapabilirler.

 

Doğumum çok erken başlarsa ne olur?

Eğer 37. haftadan önce herhangi bir doğum belirtisi yaşamaya başlarsanız, hemen doktorunuzu arayın. Doğumunuzu durdurmaya çalışmak veya erken doğarsa bebeğe yardımcı olmak için size ilaç vermek isteyebilirler.

 

Doğum eylemim kendiliğinden başlamazsa ne olur?

Doğumunuz kendiliğinden başlamazsa, doktorunuz sizinle seçenekleriniz hakkında konuşacaktır. Doğumunuzu ilaçlarla başlatmayı deneyebilirler. Buna "doğumu başlatmak" denir.

 

Doğumum ne kadar sürecek?

İlk bebeğinizse, doğumunuz muhtemelen saatlerce sürecektir. İlk bebeğiniz değilse, doğumunuz muhtemelen daha kısa sürecektir.