Doktorlar çoğu bebek için emzirmeyi tavsiye ediyor mu?
Evet. Doktorlar bebeğinizi mümkünse en az 1 yıl (12 ay) emzirmenizi önermektedir. İlk 6 ay boyunca anne sütü bir bebeğin ihtiyaç duyduğu tek besindir. Bebeklerin çoğu 4 ila 6 aylık olduklarında anne sütüne ek olarak başka yiyecekler de yemeye başlar.
Emzirmenin hem siz hem de bebeğiniz için birçok faydası vardır. "Münhasır" emzirme, bebeğinizin sadece anne sütü içmesi, mama veya su içmemesi anlamına gelir. Emzirmenin her miktarı bebeğiniz için iyidir. Ancak sadece anne sütü ile emzirmek en fazla faydayı sağlar.
Emzirmeye ne zaman başlamalıyım?
Mümkünse doğumdan hemen sonra, ideal olarak ilk bir saat içinde emzirmeye başlamak en iyisidir. Bu süre zarfında bebeklerin çoğu uyanıktır ve emzirmek isterler. Ayrıca, "ten tene temas" bebeğinizin emzirmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.
Doğum yaptıktan sonra vücudunuzdaki hormon değişiklikleri göğüslerinizin sütle dolmasına neden olur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca sadece az miktarda sarımsı süt üreteceksiniz. Buna "kolostrum" denir. Kolostrum, yeni doğmuş bir bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddelerine sahiptir. Birkaç gün sonra, genellikle doğumdan 2 ila 3 gün sonra daha fazla anne sütü yapmaya başlayacaksınız.
Sık sık emzirmek vücudunuzun daha fazla süt üretmesine yardımcı olacaktır. Emzirmeye devam etmek istiyorsanız, tıbbi bir neden olmadıkça bebeğinize mama vermemeye çalışın. Mama ile "takviye" vücudunuzun yeterli süt üretmesini zorlaştırabilir.
Emzirme sırasında bebeğimi nasıl tutmalıyım?
Emzirme sırasında bebeğinizi tutmanın farklı yolları vardır. Siz ve bebeğiniz için en uygun pozisyonu bulmak için farklı pozisyonlar deneyebilirsiniz.
Bazı insanlar "emzirme sütyeni" adı verilen özel bir sütyen giymeyi tercih eder. Sütyenin kaplarının açılan özel kapakları vardır. Bu şekilde, sutyeni çıkarmak zorunda kalmadan bebeğinizi emzirebilirsiniz.
Sütyenini çıkar. Emzirme sütyeni giymek de göğüslerinize ekstra destek sağlayabilir.
"Latch-on" ne anlama geliyor?
Latch-on, bebeğin ağzıyla meme ucunun ve areolanın (meme ucunun etrafındaki koyu renkli deri) etrafını sıkıca kapatmasını ifade eden başka bir sözcüktür. İyi bir mandallama bebeğin yeterli süt almasına ve meme uçlarınızın korunmasına yardımcı olur. Meme uçlarınızda bir çekilme veya çekiştirme hissedebilirsiniz. Acı veya sürtünme hissederseniz, bebeğin ağzını göğsünüzden çekmeli, ardından tekrar memeye yapışmasını sağlamalısınız.
Ne sıklıkla emzirmeliyim ve bir emzirme ne kadar sürmelidir?
Bebeğiniz açlık belirtileri gösterdiğinde emzirmelisiniz. Bir bebek aç olduğunu şu şekilde gösterebilir:
- Uykudan uyanma
- Başını memeyi arıyormuş gibi hareket ettirmek
- Ellerini, dudaklarını veya dillerini emmek
Bebekler farklı programlarda ve farklı sürelerde emzirilebilir. Örneğin, bazı bebekler bir beslenmeyi 5 dakikada bitirirken, diğerleri 20 dakika veya daha uzun sürebilir. Yeni doğan bebekler her gün yaklaşık 8 ila 12 kez beslenir.
Bebeğin tüm sütü o göğüsten alması için emzirmeyi tek taraftan bitirmesine izin vermek iyi bir fikirdir. Daha sonra, bebeğinizin diğer göğsünüzden içmek isteyip istemediğini görebilirsiniz. Bir sonraki emzirmenizde, bebeğinizin en son hangi göğsünüzden başladığını hatırlamaya çalışın ve diğer taraftan başlayın. Her seferinde başladığınız tarafı değiştirmek, her iki göğsünüzün de süt üretmeye devam etmesine yardımcı olacaktır.
Bebeğimin yeterince anne sütü alıp almadığını nasıl anlarım?
Bebeğinizin yeterince anne sütü alıp almadığını şu şekilde anlayabilirsiniz:
- Bezlerini kontrol ederek - Doğumdan sonraki 4. veya 5. günde, bebeklerin günde en az 4 veya 5 ıslak bezi olmalıdır.
- Bağırsak hareketlerinin kontrol edilmesi - Yenidoğanlar her gün en az 1 kez bağırsak hareketi yapmalıdır. 5. güne kadar genellikle daha fazla bağırsak hareketi yapmaya başlarlar ve bağırsak hareketleri sarı olmalıdır.
- Doktorunuzun bebeğinizin kilo alıp almadığını kontrol etmesi
Bebeğimin başka yiyecek veya içeceğe ihtiyacı var mı?
İlk 6 ay boyunca çoğu bebeğin sadece anne sütüne ihtiyacı vardır.
Emziren bebeklerin ayrıca ekstra D vitamini alması gerekir. Bu, bebeğinize damlalık kullanarak verdiğiniz bir sıvı olarak gelir. Bebeğinizin doktoru bunu nasıl yapacağınız ve ne kadar D vitamini vereceğiniz konusunda sizinle konuşabilir. D vitamini güçlü kemikler oluşturmak için önemlidir.
Bebek 4 ila 6 aylık olduğunda başka şeyler de yemeye ve içmeye başlayabilir. Doktorunuza veya hemşirenize bebeğinizi hangi yiyeceklerle ve ne zaman besleyeceğinizi sorun. Bebeğiniz katı gıdalar yemeye başladıktan sonra da emzirmeye devam edebilirsiniz.
Emzirme sırasında ne gibi sorunlar olabilir?
Bazı insanlar emzirme sırasında aşağıdaki gibi sorunlar yaşayabilir:
- Şişmiş, sert ve ağrılı göğüsler
- Ağrılı veya çatlak meme uçları
- Meme veya meme ucu enfeksiyonları
- Kırmızı ve ağrılı meme yumrularına neden olabilen tıkalı süt kanalları
Emzirme sorunları nasıl tedavi edilir?
Emzirme sorunları farklı şekillerde tedavi edilir. Tedavi soruna bağlı olacaktır. Örneğin, şişmiş, sert ve ağrılı göğüsleriniz varsa, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz:
- Elinizi ya da göğüs pompasını kullanarak sütünüzün bir kısmını boşaltın.
- Ağrıyı tedavi etmek için bir buz torbası kullanın veya ağrı kesici ilaç alın.
- Süt akışınızı başlatmak ve sütünüzün bir kısmını dışarı akıtmak için ılık bir duş alın.
Emzirme ile ilgili sorunlarınız varsa doktorunuzla konuşun. Emzirme sorunlarının neredeyse tamamı tedavi edilebilir. Bazı kişiler "emzirme danışmanı" adı verilen bir emzirme uzmanıyla konuşmayı da yararlı bulmaktadır.
Bir doktora görünmeli miyim?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- Tüm emzirme seansı boyunca süren ağrı
- Meme uçlarından kan sızması
- İyileşmeyen tıkalı bir süt kanalı
- 38°C veya daha yüksek ateş ve memede sert, kırmızı veya şiş bir bölge
- Kas ağrıları, üşüme veya çok yorgun hissetme gibi grip benzeri semptomlar
- Yeterince süt yapamadığınıza dair endişeler
Emzirirken yeme veya içme şeklimi değiştirmem gerekir mi?
Olabilir. Sağlıklı beslenmeli ve bol sıvı tüketmelisiniz. Kilo vermeye çalışıyorsanız, emzirmek yardımcı olabilir. Kısıtlayıcı bir diyetiniz varsa (örneğin, et veya hayvansal ürünlerden kaçınıyorsanız), doktorunuzla konuşun. İhtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmak için emzirirken demir veya belirli vitaminleri almanızı önerebilirler.
Alkol almayı tercih ederseniz, çoğu doktor sadece 1 kadeh şarapta bulunan alkol miktarına sahip bir içkiyi ara sıra içmenizi önerir. Ayrıca emzirmeden önce içki içtikten sonra 2 saat beklemenizi öneriyorlar.
Emzirirken ilaçlarımı almaya devam edebilir miyim?
Emzirirken bazı ilaçları almak güvenli değildir. Ancak çoğu durumda, ihtiyacınız olan ilaçları almaya devam etmeniz veya farklı ilaçlara geçmeniz mümkündür. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza söyleyin. Onlar bu ilaçların emzirirken alınmasının güvenli olduğundan emin olabilirler.
Yasa dışı veya eğlence amaçlı uyuşturucular emziren bebek için zararlıdır. Esrar (marihuana) bazı yerlerde yasaldır, ancak emziriyorsanız kaçınılmalıdır. Bebeklerde sorunlara neden olabileceğini gösteren çalışmalar vardır.
Emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?
Mümkünse, bebeğiniz en az 1 yaşına gelene kadar emzirmeye devam etmek iyi bir fikirdir. Ancak insanlar farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle emzirmeyi bırakmayı seçerler. Bırakmaya karar verdiğinizde, doktorlar bunu kademeli olarak yapmanızı önerir. Her 2 ila 5 günde 1 emzirmeyi bırakabilir veya her emzirmede daha kısa süre emzirebilirsiniz. Bu, vücudunuzun uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca bebeğinize de daha az emzirmeye alışması için zaman tanıyacaktır.
Emzirme sırasında ne gibi sorunlar yaşanabilir?
Birçok insan hiçbir sorun yaşamadan emzirebilir. Ancak bazen sorunlar ortaya çıkabilir. Emzirmeye devam edebilmeniz için çoğu sorun tedavi edilebilir. Emzirmenin hem siz hem de bebeğiniz için birçok faydası vardır.
Bazı yaygın emzirme sorunları ve tedavileri aşağıda ele alınmıştır. Birçok tedavi kendi başınıza yapabileceğiniz şeylerdir, ancak bazı sorunlar bir doktor veya hemşirenin yardımını gerektirir.
Sorunlarınız varsa "emzirme danışmanı" adı verilen bir emzirme uzmanıyla çalışmayı da yararlı bulabilirsiniz.
Angorjman
"Angorjman" doktorların göğüslerin çok fazla sütle dolu olduğu durumlar için kullandığı bir terimdir. Göğüsleriniz doluysa, şişmiş, sert, sıcak ve ağrılı hissedebilirler. Ayrıca, bebeğiniz "emmede" sorun yaşayabilir. Latch-on, bebeğin ağzıyla meme ucunu ve meme ucunun etrafındaki koyu renkli deriyi (areola) sıkıca kapatması anlamına gelir.
Bebeğiniz memeye yapışabiliyorsa, emzirmek sütü memeden uzaklaştıracak ve dolgunluğa yardımcı olacaktır. Değilse, beslemeler arasında bir miktar sütü dışarı atmak için elinizi veya göğüs pompasını kullanabilirsiniz. Pompa kullanıyorsanız, emzirmeden hemen önce sadece birkaç dakika kullanabilirsiniz. Bu, çok fazla süt salmadan göğsünüzü yumuşatacaktır, bu da angorjmanı daha da kötüleştirebilir.
Ağrıyı azaltmak için aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz:
- Emzirme aralarında göğüslerinize soğuk bir paket veya soğuk bir bez kullanın.
- Asetaminofen (örnek marka adı: parol) veya ibuprofen (örnek marka adları: ibufen) gibi ağrı kesici bir ilaç alın.
- Ilık bir duş alın.
- Süt akışını başlatmak için göğüslerinize hafifçe masaj yapın.
- Göğüslerinizi destekleyen bir sütyen giyin.
Mastit
Mastit, memenin bir kısmının iltihaplanması ve şişmesidir. Angorjmana benzer, ancak genellikle 1 memeyi etkiler. Memedeki şişlik süt kanallarına baskı yapar. Bu, kanalları daraltır, böylece süt meme ucuna kolayca akamaz.
Tedavinin amacı rahatsızlığı hafifletmek ve sütün tekrar akmasını sağlamaktır. Bunu yapmak için, engorgement semptomlarını hafifletmek için yukarıda listelenen adımları deneyebilirsiniz. Ek olarak:
- Bebeğinizi acıktığında besleyin. Mastit olan memeden süt akıyorsa, bebeğinizi o taraftan besleyebilirsiniz.
- Sadece ihtiyacınız varsa göğüs pompası kullanın. Göğsünüzü tamamen boşaltmaya çalışmayın, çünkü bu mastiti daha da kötüleştirebilir.
- Meme ucu kalkanı kullanmaktan kaçının.
- Bol sıvı tüketin ve mümkün olduğunda dinlenin.
Süt akışı bir veya iki günden daha uzun süre engellenirse, bu memede bakteriyel enfeksiyona yol açabilir. Bu durum ateş, ağrılar veya çok yorgun hissetme gibi ek semptomlara neden olabilir. Bunun antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyonunuz varsa emzirmeye devam edin. Enfeksiyonu bebeğinize geçirmeyeceksiniz.
Ağrılı veya acılı meme uçları
Meme ucu ağrısını önlemek ve bununla başa çıkmak için yapabileceğiniz en önemli şey, bebeğinizin doğru şekilde mandallandığından emin olmaktır. Emzirirken meme uçlarınızda bir çekiştirme veya çekilme hissedebilirsiniz, bu normaldir. Ancak ağrı veya sürtünme hissederseniz, bebeğin ağzını memeden çekin, ardından tekrar emzirmesini sağlayın.
Bütün bir emzirme seansı boyunca süren meme ucu ağrısı normal değildir. Meme ucu çatlakları, kabarcıklar veya çürüklerden kaynaklanabilir. Bazen meme ucu ağrısı ve emzirme sorunları "dil bağı" adı verilen ve bebeğin dilinin olması gerektiği gibi serbestçe hareket edemediği bir durumdan kaynaklanır.
Aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz:
- Meme uçlarınız çatlamış veya çiğ ise, üzerlerine az miktarda anne sütü sürebilir veya lanolin merhemi deneyebilirsiniz (örnek marka adı: Lanolin krem). Meme ucunuzun enfekte olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu veya hemşirenizi arayın. Meme uçlarınızda E vitamini veya bal kullanmayın, çünkü bunlar bebeğiniz için tehlikeli olabilir.
- Meme uçlarınıza soğuk veya ılık bir bez tutun.
- Asetaminofen (örnek marka adı: paroll) veya ibuprofen (örnek marka adları: ibufen) gibi hafif bir ağrı kesici alın.
- Meme uçlarınızı korumak için emzirme aralarında göğüs pedi kullanın.
Bebeğiniz büyüdüğünde ve dişleri çıkmaya başladığında, bazen emzirirken meme ucunuzu ısırabilir. Böyle bir durumda, bebeğinizi emzirme sırasında ağzı tamamen açık olacak şekilde konumlandırmaya çalışın. Bu ısırmayı zorlaştıracaktır. Bebeğiniz sizi ısırırsa, parmağınızı meme ucunuzla bebeğin ağzı arasına sokmayı ve sıkıca "hayır" demeyi deneyin. Ardından bebeği güvenli bir yere bırakın. Bu, bebeğinizin ısırmamayı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bunun yerine çiğnemesi için bir diş çıkarma halkası da verebilirsiniz.
Tıkalı süt kanalları
Tıkalı bir süt kanalı ağrılı bir göğüs yumrusuna neden olabilir. Cilt kırmızı görünebilir. Tıkalı bir kanal meme ucunun ucunda beyaz bir tıkaca da neden olabilir.
Süt kanalınız tıkalıysa sık sık emzirmeye çalışın. Bebeğinizin doğru şekilde kilitlendiğinden ve emzirme sırasında göğüslerinizi boşalttığından emin olun. Süt kanalının tıkalı olduğu memeden başlayın ve farklı emzirme pozisyonları kullanarak memeleri mümkün olduğunca boşaltmaya çalışın. Sütünüzün daha iyi akmasına yardımcı olmak için ılık bir duş almayı veya göğsünüze hafifçe masaj yapmayı da deneyebilirsiniz. Bebeğiniz göğsünüzü boşaltmazsa, beslemeden sonra daha fazla süt çıkarmak için elinizi veya bir göğüs pompasını kullanabilirsiniz.
Tıkalı bir süt kanalı nedeniyle emzirmeyi bırakmamalısınız. Bırakmak sorunu daha da kötüleştirebilir.
Meme ucu renk değişiklikleri
Meme uçları beyaz, mavi veya kırmızıya dönebilir ve ağrılı olabilir. Soğuğa karşı çok hassassanız bu durumun gerçekleşme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca meme ucunuz yaralandıysa (örneğin, bebeğiniz iyi bir şekilde kavramadıysa) da olabilir. Bunu tedavi etmek için şunları yapabilirsiniz:
- Oda sıcaklığını yükseltin ve sıcak tutan giysiler giyin.
- Emzirmeden önce ve sonra göğüslerinizin üzerine ılık bir bez koyun.
- Bu sorunu daha da kötüleştiren şeylerden kaçınmak da iyi bir fikirdir. Örneğin: Kafeinden kaçının, Nikotinden kaçının (sigara veya elektronik sigara).
- Bu sorunu daha da kötüleştirebilecek bazı ilaçları almayın. Buna soğuk algınlığı veya migren baş ağrıları için kullanılan bazı ilaçlar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu ("DEHB") tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve bazı diyet hapları dahildir. Belirli bir ilaç hakkında emin değilseniz doktorunuza sorun.
Bir doktora veya hemşireye görünmeli miyim?
Emzirme ile ilgili sorunlarınız varsa doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Eğer aşağıdakiler varsa bildirin:
- Tüm emzirme seansı boyunca süren ağrı
- Meme uçlarından kan sızması
- Üç gün sonra iyileşmeyen tıkalı süt kanalı
- 38°C veya daha yüksek ateş ve memede sert, kırmızı veya şiş bir bölge
- Kas ağrıları, üşüme veya çok yorgun hissetme gibi grip benzeri semptomlar
- Yeterince süt yapamadığınıza dair endişeler
- Yardım için bir emzirme danışmanıyla (emzirme uzmanı) da konuşabilirsiniz.