Emzirmeden kesme

Emzirmeden kesme

Sütten kesme nedir?

Sütten kesme, bebeğinizi emzirmeyi bıraktığınız zamandır. Bebekler sütten kesildikten sonra artık anne sütü içmezler.

 

Sütten kesmeden önce ne kadar süre emzirmeliyim?

Çoğu doktor bebeğinizi en az 1 yıl (12 ay) emzirmenizi önerir. Ancak siz ve bebeğiniz isterseniz daha uzun süre emzirmeye devam edebilirsiniz.

Yaşamın ilk 6 ayında anne sütü bebeklerin ihtiyaç duyduğu tek besindir. Çoğu bebek 4 ila 6 aylık olduklarında diğer yiyecekleri (anne sütüne ek olarak) yemeye başlar. Bu gıdalar bebek gevreği ve püre haline getirilmiş sebze, meyve ve etleri içerir. Bebekler 1 yaşına gelene kadar meyve suyu veya inek sütü içmemelidir.

 

Emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?

İnsanlar farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle emzirmeyi bırakmayı seçerler. Genellikle ne zaman sütten keseceğinizi siz seçebilirsiniz. Ancak bazen sütten kesme, bebeğin artık emzirmek istememesi nedeniyle gerçekleşir.

Bazı bebekler çabuk sütten kesilir. Diğer bebeklerin sütten kesilmesi aylar sürebilir.

 

Emzirmeyi bırakmak ama bebeğime anne sütü vermeye devam etmek istersem ne olur?

Bunu yapmak istiyorsanız, bir göğüs pompası kullanabilirsiniz. Bu, bebeğinizin bir biberondan içebilmesi için göğüslerinizdeki sütü çıkarmanızı sağlar.

Bebeğinizi doğurduktan sonra işe dönerseniz pompalamaya başlamayı tercih edebilirsiniz. Başka bir nedenle bebeğinizden uzak kalmanız gerekiyorsa veya başka bir kişinin emzirmeye yardımcı olabilmesi için de pompalayabilirsiniz. Sütten kesmeye henüz hazır değilseniz, pompalamak bebeğinize anne sütü vermeye devam etmenin harika bir yoludur.

 

Nasıl sütten keserim?

Emzirmeyi bırakmaya karar verdiğinizde, emzirmeyi bir anda kesmeyin. Bunun yerine, emzirmeyi yavaş yavaş azaltmaya çalışın. Bunu yapmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Her 2 ila 5 günde bir 1 emzirme seansını bırakın.
  • Her emzirme seansını kısaltın.
  • Emzirme seansları arasındaki süreyi artırın.

Bazı kişiler sütten kesmeye önce gündüz emzirmelerini keserek başlar. Geceleri veya yatmadan önce emzirmeye devam edebilirler. Gece veya yatmadan önceki emzirmeler genellikle en son kesilen emzirmelerdir.

 

Sütten keserken bebeğime biberon veya bardak vermeli miyim?

Bebeğinize biberon veya bardak verebilirsiniz. Altı aylıktan küçük bebeklerin çoğu biberonla sütten kesilir. Bir yaşından büyük bebeklerin çoğu fincanla sütten kesilir. 6 ay ile 1 yaş arasındaki bebekler biberon veya fincanla sütten kesilebilir.

Bebeğinizin ilk biberon veya bardakla beslenmesinin iyi geçmesine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Bebeğinize biberonu veya bardağı başka birinin vermesini sağlayın.
  • Biberonu veya bardağı bebeğiniz çok acıkmadan önce verin.
  • Biberona veya bardağa anne sütü koyun.
  • 2 kulplu ve geçmeli kapaklı bir fincan kullanın (eğer fincan kullanıyorsanız).

 

Sütten kesme ile hangi meme sorunları ortaya çıkabilir?

Sütten kesme ile farklı meme sorunları ortaya çıkabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Angorjman (göğüslerin çok fazla sütle dolması) - Bu durum göğüslerin şiş, sert, sıcak ve ağrılı olmasına neden olabilir.
  • Tıkalı süt kanalı - Bu, kırmızı ve ağrılı bir göğüs yumrusuna neden olabilir.
  • Meme enfeksiyonu - Bu, ateşe ve memede sert, kırmızı ve şiş bir bölgeye neden olabilir.

Bu sorunların özellikle emzirmeyi bir anda bırakırsanız ortaya çıkması muhtemeldir. Emzirmeyi bir kerede bırakmanız gerekiyorsa, bu sorunları önlemek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Örneğin, göğüslerinizden bir miktar süt salmak için göğüs pompası veya elinizi kullanabilirsiniz. Göğüslerinizin acısı geçene kadar bunu birkaç gün boyunca günde birkaç kez yapabilirsiniz. Pompa kullanıyorsanız, her seferinde sadece birkaç dakika kullanın. Daha uzun süre pompalarsanız, vücudunuz daha fazla süt üretmeye devam edecektir.

Sütten kesmeden kaynaklanan meme sorunları, soruna bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilir. Yukarıdaki belirtilerden veya sorunlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuza bildirin.

 

Sütten kesildikten sonra göğüslerim nasıl değişebilir?

Sütten kesildikten sonra göğüslerinizin daha boş hissettiğini ve küçüldüğünü fark edebilirsiniz. Göğüslerinizde çatlaklar da fark edebilirsiniz. Ancak çatlaklar genellikle zamanla kaybolur.

Emzirmeyi bıraktıktan sonra göğüsleriniz süt üretmeyi bırakacaktır. Ancak sütten kesildikten sonra aylarca veya yıllarca göğüslerinizde hala bir miktar süt olması normal olabilir.

 

Sütten kestiğimde kendimi üzgün veya suçlu hissedersem ne olur?

Sütten kestiğinizde üzgün veya suçlu hissetmeniz normaldir. Kendinize karşı nazik olmaya çalışın. Ne zaman sütten keserseniz kesin, bebeğinize emzirme yoluyla birçok önemli fayda sağladığınızı unutmayın.

Sütten kesme bebekler için de zor olabilir. Bu süre zarfında bebeğinize ekstra sevgi ve ilgi göstermeniz yardımcı olabilir.

 

Sorularım olursa ne yapmalıyım?

Emzirme veya sütten kesme hakkında herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza sorun. "Emzirme danışmanı" adı verilen bir emzirme uzmanıyla konuşmayı da yararlı bulabilirsiniz.