Epilepsi nedir?
Epilepsi, insanların tekrarlayan nöbetler geçirmesine neden olan bir durumdur. Nöbetler beyindeki anormal elektriksel aktivite dalgalarıdır. Nöbetler kasılmalar geçirmenize, bayılmanıza veya garip bir şekilde hareket etmenize veya davranmanıza neden olabilir.
Epilepsim varsa normal bir hamilelik geçirebilir miyim?
Evet, epilepsisi olan çoğu kişi sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Ancak bazı sorunların ortaya çıkma riski daha yüksektir. Örneğin, gebelik sırasında daha kötü nöbetler geçirebilirsiniz. Ayrıca, bazı nöbet önleyici ilaçlar doğmamış bir bebeğe zarar verebilir.
Epilepsi hastasıysanız ve bebek sahibi olmak istiyorsanız, doktorlarınızla yakın işbirliği içinde çalışmanız gerekecektir. Epilepsinizi kontrol altına almak ve bebeğinizi korumak için doğru şeyleri yaptığınızdan emin olacaklardır.
Gebelik sırasında sizinle 1'den fazla doktor ilgilenecektir. Kadın doğum uzmanınız gebeliğinizle ilgilenecektir. Epilepsi doktorunuz epilepsinizle ilgilenecektir. Genellikle birlikte yakın çalışırlar.
Gebe kalmaya çalışmadan önce ne yapmalıyım?
Gebe kalmaya çalışmadan önce doktorlarınızla konuşmanız çok önemlidir. Bu şekilde, nöbet önleyici ilacınızı kontrol etmek ve gerekirse değiştirmek için yeterli zamanları olur. Çünkü bazı anti-nöbet ilaçları ve dozları doğmamış bir bebeğe zarar verebilir.
Doktorunuz şunları yapabilir:
- Sizi nöbet önleyici ilacınızı kullanmaya devam edebilir
- Nöbet önleyici ilaç dozunuzu değiştirebilir
- Aldığınız nöbet önleyici ilaçların sayısını azaltabilir (1'den fazla alıyorsanız)
- Nöbet önleyici ilacınızı değiştirebilir
Nöbet önleyici ilacınızın hamilelik sırasında mümkün olduğunca güvenli olacak şekilde
ayarlandığından emin olacaklardır. Nöbet önleyici ilacınızı asla kendi başınıza bırakmamalısınız. Ancak doktorunuz aşağıdaki durumlarda bu seçenek hakkında sizinle konuşabilir:
- Uzun yıllardır hiç nöbet geçirmediyseniz.
- Zamanla geçebilen bir epilepsi türüne sahipseniz.
İlaçlarınızı kontrol etmenin yanı sıra, doktorunuz "folik asit" adı verilen bir vitamin reçete edecektir. Aktif olarak gebe kalmaya çalışsın ya da çalışmasın, gebe kalabilecek tüm insanlar folik asit almalıdır. Folik asit bebeklerin doğuştan getirebileceği sorunları önlemeye yardımcı olur. Epilepsisi olan kişiler için, hamilelik öncesinde ve sırasında alınması, çocukta gelişimsel gecikmeler ve otizm riskini de azaltıyor gibi görünmektedir.
Gebe kalmaya çalışmadan önce herkesin atması gereken başka adımlar da vardır. Doktorunuz veya hemşireniz sizinle hamilelik için genel planlama hakkında konuşabilir.
Epilepsim bebeğimi nasıl etkileyebilir?
Gebeyken nöbet geçirmeniz bebeğinize zarar verebilir. Yere düşerseniz, kendinize ve bebeğinize zarar verebilirsiniz. Nöbet geçirdiğinizde (titremeye neden olan ve bayılmanıza neden olabilecek türden) bebeğiniz yeterli oksijen alamayabilir.
Gebelik epilepsiyi etkiler mi?
Genellikle etkilemez. Ancak bazı kadınlar hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bir süre daha fazla nöbet geçirir. Nöbet önleyici ilacınızı belirtildiği gibi almazsanız (ilaca ihtiyacınız varsa) veya yeterince uyumazsanız daha fazla nöbet geçirebilirsiniz.
Nöbet geçirme olasılığımı nasıl azaltabilirim?
Nöbet geçirme olasılığınızı azaltmak için şunları yapabilirsiniz:
- Nöbet önleyici ilacınızı tam olarak belirtildiği şekilde alın.
- Doktorunuzla konuşmadan ilacınızı kesmeyin veya değiştirmeyin. Bazı ilaç türlerinin zarar verme ihtimali vardır, ancak nöbet geçirmek de bebeğinize zarar verebilir.
- Nöbet önleyici ilaçlarınızı aldıktan hemen sonra, özellikle de gebeliğin erken dönemlerinde kusarsanız doktorunuza haber verin. Başka bir doz almanızı isteyebilirler. Sık sık kusuyorsanız, bunu önlemeye yardımcı olmak için size başka bir ilaç da verebilirler.
- Yeni reçeteli veya reçetesiz ilaçlara veya bitkisel ilaçlara başlarsanız doktorunuza bildirin.
- Yeterince uyuyun - Yeterince uyumamak nöbet geçirme olasılığınızı artırır. Mümkünse, düzenli uyuyabilmeniz için eşinizin ve aile üyelerinizin geceleri bebeğinizle ilgilenmesine yardımcı olun.
Gebelik sırasında test yaptıracak mıyım?
Evet. Bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için testler ve ultrasonyaptıracaksınız. Ayrıca vücudunuzdaki nöbet önleyici ilaç miktarını kontrol etmek için düzenli kan testleri yaptıracaksınız. Gebelik kanınızdaki ilaç miktarını azaltabilir. Doktorunuz seviyenin çok düşmesini önlemek için dozunuzu artırabilir. Eğer çok düşerse, nöbetleriniz daha da kötüleşebilir.
Normal vajinal doğum yapabilir miyim?
Epilepsisi olan çoğu kişi normal vajinal doğum yapar. Epilepsi hastası olmak sezaryen için tek başına bir neden değildir. Doğum sırasında nöbet geçirmek nadirdir. Yine de doktorunuz doğum sırasında sizi yakından izleyecek ve gerekirse ilaçlarınızı ayarlayacaktır.
Bebeğim sağlıklı olacak mı?
Hamileliğiniz sırasında sağlıklıysanız ve epilepsiniz kontrol altındaysa, bebeğinizin sağlıklı olma ihtimali çok yüksektir.
Emzirebilecek miyim?
Evet. Çoğu insan nöbet önleyici ilaç kullanırken bile emzirebilir. Ancak yeterince uyumamak nöbet geçirme olasılığınızı artırdığından, yeterince uyumaya çalışmak da önemlidir. Emziriyorsanız, mümkünse başka bir yetişkinin düzenli olarak yardım etmesi için bir plan yapmalısınız. Gece boyunca bebeğinize bakabilir ve siz uyurken onu biberonla besleyebilirler. Bu şekilde daha uzun süre uyuyabilir, ideal olarak her gece düzenli uykunuzu alabilirsiniz. Ayrıca, mümkün olduğunca her gün fazladan şekerleme yapmaya çalışın.
Bebeğinizin anne sütünü biberondan alabilmesi için göğüs pompası kullanabilir veya biberonla beslemek için mama kullanabilirsiniz.
Bebeğimi korumak için başka ne yapabilirim?
Sık sık nöbet geçiriyorsanız, bebeğinizi doğduktan sonra güvende tutmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Şunları yapabilirsiniz:
- Bebeğinizin altını yerde değiştirin - Bu şekilde, nöbet geçirirseniz bebeğiniz alt değiştirme masasından düşmeyecektir.
- Bebeğinizi yıkarken yanınızda başka biri olsun - Böylece nöbet geçirirseniz bebeğiniz küvette yalnız kalmaz.
- Bebeğinizin doktoruna epilepsi hastası olduğunuzu söyleyin ki durumunuzu anlasın.