Erken Gebelikte Kanama

Erken Gebelikte Kanama

Kanama düşük yapacağım anlamına mı gelir?

Şart değildir. Hamileliğin erken dönemlerinde vajinal kanama yaygındır. Bu korkutucu olabilir. Ancak çoğu zaman kanama kendiliğinden durur ve hamilelik normal şekilde devam eder. Bazen kanama, "gebelik kaybı" olarak da adlandırılan düşükle sonuçlanır. Bu, hamileliğin 20 haftadan önce sona ermesidir.

 

Erken gebelikte kanamaya başka neler neden olabilir?

Hamileliğin ilk yarısında vajinadan kanamaya neden olabilecek başka durumlar da vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Dış gebelik - Bu, gebeliğin vücutta rahim dışında yanlış bir yere yerleşmesidir. Vajinal kanamaya ve karın ağrısına neden olabilir ve acil tedavi gerektirir. Ektopik gebelik bazen "tubal gebelik" olarak da adlandırılır.
  • Vajina veya servikste tahriş veya yaralanma - Hamilelik, serviksin cinsel ilişkiden veya rutin bir muayeneden (Pap testi gibi) sonra kanama olasılığını artırabilir. Nadiren bir yara, büyüme veya kitle de kanamaya neden olabilir.
  • İmplantasyon (bebeğin rahime yerleşmesi) - Bazı kişilerde yumurta rahim zarına yerleştiğinde az miktarda kanama olur.

 

Doktorumu aramalı mıyım?

Evet. Hamileyseniz ve vajinanızda kanama ve/veya karnınızda ağrı varsa, hemen doktorunuzu, hemşirenizi veya ebenizi arayın. Hamilelik sırasında kanama bazen dış gebelik gibi acil bir durumun belirtisi olabilir.

 

Testlere ihtiyacım olacak mı?

Evet. Doktorunuz, belirtilerinizi soracak ve bir muayene yapacaktır. Hamileliğiniz yeterince ilerlemişse, bebeğinizin kalp atışlarını da kontrol edeceklerdir. Bunu yapmanın 2 ana yolu vardır. Şunları kullanabilirler:

  • Ultrason adı verilen bir görüntüleme testi - Ultrason, vücudunuzun ve bebeğinizin içinin resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Bu test bebeğinizin kalp atışlarını gösterebilir.
  • "Fetal Doppler monitörü" adı verilen bir cihaz - Bu cihaz karnınıza yerleştirilir. Bebeğinizin kalp atışlarını duymanızı sağlamak için ses dalgalarını kullanır. Bu genellikle hamileliğin 10 ila 12. haftasından sonra yapılır.

Doktorunuz ayrıca kanınızdaki "hCG" (bir hamilelik hormonu) miktarını ölçmek için bir test yapabilir. Seviyenin değişip değişmediğini görmek için birkaç gün sonra bu testi tekrar yaptırmanız gerekebilir.

 

Erken gebelikte kanama nasıl tedavi edilir?

Hamilelik sırasında kanamayı tedavi etmenin kanıtlanmış bir yolu yoktur ve genellikle kendiliğinden geçer.

Bazen doktorlar ağır kaldırmaktan kaçınmayı ve vajinaya hiçbir şey sokmamayı (cinsel ilişki dahil) önerir. Ancak bu tedavilerin gebelik kaybını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmemiştir.

Vajinal kanamanız varsa, doktorunuz aşağıdaki durumlardan biri gerçekleşene kadar belirtilerinizi izleyecektir:

  • Kanamanız durur ve doktorunuz gebeliğinizin normal şekilde büyüdüğünden emin olur.
  • Gebelik kaybı veya gebeliğinizle ilgili başka bir sorun yaşarsanız. Böyle bir durumda doktorunuz sizinle bundan sonra ne yapmanız gerektiği hakkında konuşacaktır.

 

 

Buna neden olacak bir şey yapmış olabilir miyim?

Muhtemelen hayır. Kanamanız gebelik kaybıyla sonuçlanırsa, kendinizi suçlamayın.

Çoğu zaman, bir kişi gebelik kaybı yaşadığında, bunun nedeni kendi yaptığı bir şey değildir. Bu konuda üzgün veya kırgın hissetmeniz normaldir, ancak genellikle bunun için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Eğer zorlanıyorsanız veya depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza veya hemşirenize söyleyin. Yardımcı olabilecek tedaviler vardır.

 

Evde kendime nasıl bakabilirim?

Eve gittiğinizde ne yapmanız gerektiğini doktorunuza sorun. Kendinize bakmak için ne yapmanız gerektiğini tam olarak anladığınızdan emin olun. Anlamadığınız bir şey olursa soru sorun.

Gebelik kaybını önleyebilecek belirli bir tedavi yoktur. Ağrınız ve kanamanız durana kadar doktorunuz size şunları yapmanızı söyleyebilir:

  • Ağır kaldırmaktan kaçının.
  • Enfeksiyon riskini azaltmak için duş veya tampon kullanmaktan kaçının.
  • Cinsel ilişkiden kaçının.
  • Koşmaktan ve diğer sporlardan kaçının.

 

Hangi takip bakımına ihtiyacım var?

Doktorunuz veya hemşireniz takip randevusu almanız gerekip gerekmediğini size söyleyecektir. Eğer öyleyse, ne zaman ve nereye gideceğinizi bildiğinizden emin olun. Doktorunuz veya hemşireniz ultrason  veya kan ya da idrar testleri yapmak isteyebilir.

 

Doktoru ne zaman aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda hemen acil yardım çağırın (112 arayın)

  • kadar çok kanamanız var ki kendinizi çok halsiz hissediyor veya bayılacak gibi oluyorsunuz.
  • 38°C veya daha yüksek ateş, titreme, şiddetli karın veya vajinal ağrı veya kötü kokulu vajinal akıntı gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa.

 

Aşağıdaki durumlarda tavsiye için arayın:

  • 2 saatten uzun süre boyunca bir saatte 2 hijyenik pedden fazlasını ıslatan kanamanız varsa.
  • Pembemsi veya grimsi katı madde geçirdikten sonra iyileşmeye başlamayan ağrınız varsa.
  • Başka belirtiler olmaksızın 38°C veya daha yüksek ateşiniz varsa.
  • İki hafta sonra hala hafif vajinal kanamanız varsa veya vajinal kanamanız kötüleşiyorsa.
  • Çok üzgün, endişeli veya depresif hissediyorsanız.
  • Evde güvende olmayabileceğinizi hissediyorsunuz.