Gebelik kaybı nedir?
Bu, bir kişinin doğum yapmadan önce gebeliğinin sona ermesi için kullanılan tıbbi terimdir (Normal bir hamilelik yaklaşık 40 hafta sürer).
İnsanlar gebelik kaybına nasıl tepki verir?
Gebelik kaybından sonra üzgün veya endişeli hissetmek ya da başka duygular yaşamak normaldir. Yas tutmak ve kayıpla başa çıkmak siz ve aileniz için zor olabilir. Bazı insanlar şok, uyuşukluk veya boşluk hisseder. Diğerleri suçluluk, korku, kafa karışıklığı veya rahatlama hisseder. Hissetmenin doğru bir yolu yoktur ve duygularınız günden güne değişebilir. Kaybınızla ilgili olarak eşinizden veya ailenizden çok farklı duygulara sahip olabilirsiniz ve bu sorun değildir.
Duygularınız normal günlük aktivitelerinizi yapma, çalışma ve başkalarıyla ilişki kurma becerilerinizi etkileyebilir. Bazı insanlar uyku, iştah ve genel sağlıklarıyla ilgili sorunlar yaşayabilir. Ancak zamanla çoğu insan başa çıkabilir, duygularını yönetebilir ve yeniden sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.Eğer zorlanıyorsanız veya depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza veya hemşirenize söyleyin. Yardımcı olabilecek tedaviler vardır.
Başa çıkmak için ne yapabilirim?
Herkes farklı şekilde başa çıkabilir. Aşağıda hamilelik kaybından sonra yardımcı olabilecek bazı fikirler verilmiştir.
Fiziksel sağlık:
- Bol bol uyuyun. İhtiyacınız olduğunda dinlenmenize izin verin. Başkaları yardım teklif ederse kabul edin.
- Sağlıklı beslenin. Alkol ve diğer maddelerden kaçının veya sınırlandırın.
- Hazır olduğunuzda düzenli fiziksel aktivite yapmaya çalışın. Yürümek gibi hafif aktivite biçimleri bile sağlığınız için iyidir. Her gün biraz dışarı çıkmaya çalışın.
- Doktorunuz cinsel ilişki veya vajinanıza bir şey sokmadan önce 2 hafta beklemenizi tavsiye edecektir.
- Doktorunuz tekrar hamile kalmayı denemeden önce beklemeniz gerekip gerekmediğini size söyleyecektir. Kendinizi hazır hissettiğiniz anda yeniden denemeye başlamak genellikle güvenlidir. Ancak kendinizi tekrar hazır hissetmeniz biraz zaman alırsa bu normaldir.
Duygusal sağlık:
- Değişen hormonlarınızın duygularınızı etkileyebileceğini ve yoğunlaştırabileceğini anlayın.
- Kendi seçimlerinizi yapın. Hissetmenin doğru bir yolu yoktur. Kaybınızla başa çıkmanın en iyi yolu yoktur. Örneğin, size bebeğinizi hatırlatan şeyleri kaldırmaya hazır değilseniz, ihtiyacınız olduğu kadar zaman ayırın.
- Eşinizle konuşun. Duygularınızı paylaşmak ve eşinizin ne hissettiğini anlamak önemlidir. Siz ve eşiniz aynı şekilde hissetmiyorsanız sorun değil. Bu konuda açıkça konuşmak, birbirinizin duygularını ve tepkilerini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Başkalarıyla bağlantı kurun:
- Başkalarından yardım alın. Desteklerine ihtiyaç duyduğunuzda sevdiklerinizle konuşun. Bebeğinizin kaybı hakkında ne hissettiğinizi bilmelerini sağlayın.
- Gebelik kaybı yaşamış kişilerin bulunduğu destek gruplarına katılın. Kendinizi yalnız hissediyorsanız, birçok insanın benzer bir şey yaşadığını bilmek yardımcı olabilir. Doktorunuz kaynak önerebilir. Başkalarıyla çevrimiçi olarak da bağlantı kurabilirsiniz.
- Kendinize meşguliyet bulun. Yapacak bir şeyler planlayın veya size yardımcı olacaksa arkadaşlarınızla dışarı çıkın.
Kaybınızın yasını tutun:
- Kaybınızın yasını tutmak için kendinize zaman ve alan tanıyın.
- Bazı insanlar bebeklerine bir isim vermek veya bir ultrason resmini saklamak gibi anılar oluşturmayı tercih eder. Bazıları ise bir anma töreni düzenlemeyi tercih eder.
- Bir ağaç dikmek ya da bebeklerini onurlandırmak ve hatırlamak için bir şeyler yapmak. Diğer insanlar için bunları yapmak çok zor olabilir. Yas tutmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur.
- Düşüncelerinizi ve duygularınızı yazın. Bu, acınız için iyi bir çıkış yolu olabilir.
- Bebeklerin ya da hamile olan diğer kişilerin yanında olmak size zor geliyorsa kendinize karşı nazik olun. Kıskançlık hissetmeniz veya onlar adına mutlu olmak için mücadele etmeniz normaldir. Bu zamanla daha kolay hale gelecektir.
Umutlu olun:
- Gebelik kaybı yaşayan kişilerin başka bir kayıp yaşama olasılığı yaşamayanlara göre biraz daha yüksektir. Ancak gebelik kaybı yaşayan çoğu kişi gelecekte sağlıklı bir gebelik yaşayabilir. Doktorunuz sizinle sağlıklı bir gebelik geçirme şansınızı artırmanın yolları hakkında konuşabilir.
- Başka bir gebelik kaybı yaşamayacağınızdan emin olmanın bir yolu yoktur. Ancak tütün ürünleri (elektronik sigara dahil), alkol, kokain, diğer maddeler ve karnınıza zarar vermekten kaçınarak hamilelik şansınızı azaltabilirsiniz. Bazı enfeksiyonlar da gebelik kaybı riskini artırır. Doktorunuz bunları nasıl önleyebileceğiniz konusunda sizinle konuşabilir.