Gebelik Öncesi ve Sırasında Beslenme

Gebelik Öncesi ve Sırasında Beslenme

Gebeyken yemek yeme şeklimi değiştirmem gerekecek mi?

Muhtemelen. Hamile kalmadan önce beslenme şeklinizi değiştirmek iyi bir fikirdir. Doğru yiyecekleri yemek bebeğinizin gelişimine yardımcı olacaktır. Ayrıca içinde folik asit bulunan bir multivitamin almaya başlamanız gerekecektir.

Hamile kalmak istiyorsanız, denemeye başlamadan önce doktorunuza görünün. Size ne yemekten hoşlandığınızı soracak, beslenme düzeninizin nasıl değişmesi gerekebileceğini açıklayacak ve mümkün olan en sağlıklı hamileliği geçirmek için atabileceğiniz adımları tartışacaklardır. Bazı yiyecekleri yemek bebeğinize zarar verebilir:

  • Pastörize edilmemiş sütten yapılmış peynir yemek veya çiğ ya da az pişmiş et yemek, gebelik kaybına (düşük) yol açabilecek bir enfeksiyona neden olabilir.
  • Bir vitamin takviyesinde veya ilaçta çok fazla A vitamini (günde 3000 mikrogramdan veya 10.000 uluslararası üniteden fazla) almak bebeğinizin gelişiminde sorunlara neden olabilir.
  • Sağlıklı gıda seçimleri yapmak sizin sağlığınız için de önemlidir. Bebeğiniz hamileliğiniz sırasında büyüyüp değiştikçe, vücudunuzdan besinleri alacaktır. Sağlıklı kalmak ve ihtiyacınız olan tüm enerjiye sahip olmak için bu besinleri yerine koymanız gerekecektir.

 

Hangi yiyecekleri yemeliyim?

Siz ve bebeğiniz için en iyi beslenme şekli bol miktarda taze meyve, sebze ve tam tahıl, az yağlı süt ürünleri ve et, balık, yumurta ya da kuru bezelye veya fasulye gibi birkaç protein kaynağı içerecektir. Süt ürünleri yemiyorsanız, kalsiyumu diğer gıdalardan almanız veya takviye almanız gerekecektir.

Cıva oranı çok düşük olan balık ve deniz ürünlerini yiyebilirsiniz. Aslında, çok sık yemediğiniz sürece bu tür balıkları yemek bebeğinizin gelişimi için iyidir. Uzmanlar her hafta şunları yemenizi önermektedir:

  • 2 ila 3 porsiyon cıva oranı çok düşük balık - Bunlar arasında karides, konserve hafif ton balığı, somon, pollock ve yayın balığı bulunur
  • 1 porsiyon cıva oranı düşük balık - Bunlar arasında lüfer, orfoz, pisi balığı, mahi mahi ve sarı yüzgeçli ton balığı bulunur. Ton balığı bifteği de yenebilir, ancak haftada sadece 1 kez.
  • Cıva oranı yüksek balıklardan kaçının (aşağıya bakın).

Vejetaryen besleniyorsanız, yiyecek seçimleriniz hakkında bir beslenme uzmanıyla (gıda uzmanı) konuşun. Vejetaryen beslenen kişilerin bazen büyüyen bir bebek için önemli olan besinleri eklemeleri gerekir.

 

Yiyecekleri farklı mı hazırlamalıyım?

Olabilir. Yiyeceklerinizdeki mikroplardan kaçınma konusunda ekstra dikkatli olmanız önemlidir. Hamileyken enfeksiyon kapmak ciddi sorunlara neden olabilir. Yiyeceklerinize mikrop bulaşmasını önlemek için:

  • Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın.
  • Balık, tavuk, sığır eti, yumurta ve diğer etleri tamamen pişirin.
  • Taze meyve ve sebzeleri yemeden önce bol akan suyun altında durulayın.
  • Yemek hazırlamayı bitirdiğinizde, ellerinizi ve çiğ et veya balığa dokunan her şeyi sıcak, sabunlu suyla yıkayın. Buna tezgahlar, kesme tahtaları, bıçak ve kaşıklar da dahildir.

 

Yiyeceklerdeki mikrop riskini azaltmak için, kolayca mikrop taşıyabilen bazı yiyeceklerden kaçının. Bunlar şunları içerir:

  • Çiğ filizler (yonca, turp ve maş fasulyesi dahil)
  • Pastörize edilmemiş süt, peynir veya meyve suyu

 

Hangi gıdalardan kaçınmalıyım?

Belirli balık türlerinden ve her türlü alkolden kaçının. Ayrıca diyetinizdeki kafein miktarını sınırlandırmalı ve bitkisel ürünler almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

  • Yüksek cıvalı balıklar - İçinde çok fazla cıva bulunabilecek balık türlerini yemeyin. Bunlar arasında köpekbalığı, kılıçbalığı, uskumru, bulunur. Cıva, bebeğin beyninin normal gelişimini engelleyebilen bir metaldir. Yerel nehir ve göllerde yakalanan balıklar da dahil olmak üzere diğer deniz ürünlerinin güvenliği konusunda doktorunuza veya hemşirenize danışın.
  • Alkol - Alkolden tamamen kaçının. Az miktarda alkol bile bebeğe zarar verebilir.
  • Kafein - Her gün 1 veya 2 fincandan fazla kahve içmeyerek diyetinizdeki kafein miktarını sınırlayın. Çay ve kolada da kafein vardır, ancak kahve kadar fazla değildir.
  • Şekerli içecekler - Soda ve sporcu içecekleri gibi bol şekerli içeceklerden kaçının veya sınırlayın. Bunlar hiçbir zaman sağlığınız için iyi değildir.
  • Bitkisel ürünler - Bitkisel ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışın. Bazı bitki çayları güvenli olmayabilir.
  • Kenevir ürünleri - Yenilebilir kenevir ürünleri bazı yerlerde yasaldır. Ancak çoğu doktor hamilelik sırasında bunlardan kaçınılmasını önermektedir. Esrar içilmesinde olduğu gibi, esrar içeren ürünlerin yenmesi de doğumda veya daha sonraki yaşamda bebek için sorunlara neden olabilir.

 

 

Prenatal vitaminler nedir?

Prenatal vitaminler, hamileliğinizden bir ay önce ve hamileliğiniz boyunca aldığınız vitamin takviyeleridir. Mineraller (demir, kalsiyum) de içeren bu vitaminler, bebeğinizin sağlıklı organlar oluşturmak için ihtiyaç duyduğu tüm yapı taşlarına sahip olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Doğum öncesi vitaminler doğum kusurları ve diğer sorunların riskini azaltmaya yardımcı olur.

 

Doğum öncesi vitaminini nasıl seçerim?

Doğum öncesi vitaminleri bir mağazadan veya eczaneden satın alabilirsiniz. "Prenatal" etiketli ve en az 400 mikrogram folik asit içeren bir multivitamin seçin. Folik asit özellikle bazı doğum kusurlarının önlenmesinde önemlidir. Doktorunuza veya hemşirenize aldığınız vitaminleri gösterin.

Dozların sizin ve bebeğiniz için doğru olduğundan emin olmak için almayı planlayın. Bazı vitaminlerin çok fazlası zararlı olabilir.

Doktorunuz sizin için bir doğum öncesi vitamini de reçete edebilir. Reçeteli vitaminler genellikle mağazalarda bulunanlardan daha fazla vitamin ve mineral içerir. Örneğin, doktorunuz ekstra demire ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsa size bir reçete verebilir. Hamileyken yeterince demir almanız önemlidir. Bu, “demir eksikliği anemisi” adı verilen bir durumun önlenmesine yardımcı olabilir.

 

Ne kadar kilo almalıyım?

Bu, hamilelikten önce kaç kilo olduğunuza bağlıdır. Doktorunuz sizin için ne kadar kilo almanın doğru olduğunu söyleyecektir. Genel olarak, sağlıklı kiloda olan bir kişi hamilelik sırasında 10 ila 14 kilo almalıdır. Fazla kilosu veya obezitesi olan bir kişi daha az kilo almalıdır.