B grubu streptokok nedir?
B grubu strep veya "GBS", "B grubu streptokok "un kısaltmasıdır. Enfeksiyona neden olabilen bir bakteri türüdür. Çoğu sağlıklı yetişkinde GBS zararsızdır. Ancak gebelerde ve bebeklerinde GBS enfeksiyonu ciddi olabilir.
Gebelik sırasında GBS enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
GBS enfeksiyonu genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz. Belirtilere neden olduğunda, bunlar ilgili organlara bağlıdır. Yaygın GBS enfeksiyonu türleri şunlardır:
- Mesane enfeksiyonu (sistit) - Mesane enfeksiyonu belirtileri şunları içerir:
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
- Aniden veya aceleyle idrar yapma ihtiyacı
- İdrarda kan
- Böbrek enfeksiyonu - Böbrek enfeksiyonu belirtileri mesane enfeksiyonu belirtilerini içerebilir, ancak aynı zamanda ateş, sırt ağrısı ve bulantı ve kusmayı da içerebilir.
- Amniyotik enfeksiyon - Buna "intra-amniyotik enfeksiyon" da denir. Belirtiler şunları içerir:
- Ateş
- Karnın alt kısmında, rahmin bulunduğu yerde hassasiyet
- Annede veya fetüste (gelişmekte olan bebek) hızlı kalp atış hızı
GBS için bir test var mı?
Evet, var. Doktorlar farklı vücut sıvılarından örnekler alabilir ve daha sonra bu örneklerde zaman içinde herhangi bir GBS bakterisinin büyüyüp büyümediğini kontrol edebilir. Buna "kültür" yapmak denir.
Çoğu doktor, gebeliğin erken dönemlerinde herkesin "idrar kültürü" yaptırmasını önerir. Bu, idrarınızda GBS olup olmadığını gösterecektir. GBS testiniz pozitif çıkarsa, bakteriyi tedavi etmek için antibiyotik alırsınız.
Uzmanlar ayrıca gebelere vajina ve rektumdan alınan örneklerde GBS kültürleri yaptırmalarını önermektedir. Bu işlem gebeliğin yaklaşık 36 ila 38. haftaları arasında yapılmalıdır. Bu, doktor veya hemşirenin doğum sırasında kimin GBS için antibiyotik alması gerektiğini bilmesine yardımcı olur.
Bir doktora görünmeli miyim?
Gebeyseniz ve yukarıda listelenen belirtiler gibi herhangi bir enfeksiyon belirtiniz varsa hemen doktorunuza görünün.
GBS hangi sorunlara neden olabilir?
GBS annede amniyotik sıvı veya rahim enfeksiyonlarına ve erken veya "erken doğuma" neden olabilir. Yeni doğanlarda GBS akciğerlerde, kanda, beyinde ve omurilikte, kemiklerde ve eklemlerde, ciltte ve yumuşak dokularda (kas veya yağ gibi) ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
GBS nasıl tedavi edilir?
GBS tedavisi bir antibiyotik almayı içerir. Bu, ağızdan veya damar yolu ile verilebilir. İdrar, vajina veya rektumdan alınan kültürde GBS pozitif çıkan hamile kişiler doğum sırasında damar yoluyla antibiyotikle tedavi edilir. Bu, hem anneyi hem de bebeği GBS'nin neden olduğu sorunlardan korur.
Doğum sırasında GBS tedavisi görürseniz, sizin ve bebeğin sağlık ekibi doğumdan sonra bebeği enfeksiyon belirtileri açısından izlenmelidir. Bebekte enfeksiyon belirtileri arasında ateş veya düşük ateş, zayıf beslenme, nefes almada sorun, sinirli olma ve çok uykulu olma yer alır.
Bebeğinizin doktoru bebeğinizde enfeksiyon olduğunu düşünürse kan testleri, röntgen veya başka testler isteyebilir. GBS enfeksiyonu gelişen bebekler en az 10 gün boyunca damar yoluyla antibiyotiklerle tedavi edilir.