Hipertiroidizm nedir?
Hipertiroidi, kalbinizin hızlı atmasına veya kendinizi titrek ya da endişeli hissetmenize neden olabilen bir durumdur. Boyunda tiroid adı verilen bir bezle ilgilidir. Bu bez, vücudun enerjiyi nasıl kullandığını ve depoladığını kontrol eden tiroid hormonu üretir.
Hipertiroidi, tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde doktorların kullandığı terimdir.
Hipertiroidim varsa ve hamile kalmak istiyorsam ne yapmalıyım?
Hipertiroidiniz varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, denemeye başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, siz hamile kalmaya çalışmadan önce hipertiroidinizi tedavi edecektir. Genel olarak, hamile olmayan bir kişide hipertiroidi şu şekilde tedavi edilebilir:
- İlaçlar
- Radyoiyot - Bu, yuttuğunuz bir hap veya sıvı halinde gelir. Az miktarda radyasyon içerir.
- Tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için ameliyat
Hangi tedavinin sizin için en iyisi olduğuna siz ve doktorunuz karar vereceksiniz. Bu karar birçok faktöre bağlıdır.
Gebe kalmaya çalışmadan önce hipertiroidinizi tedavi etmek en iyisidir. Hipertiroidiniz tedavi edilirse, hamilelik sırasında bunun için ilaç almanız gerekmez.
Radyoiyot veya ameliyat ile tedavi görürseniz, gebe kalmaya çalışmadan önce en az 6 ay beklemeniz gerekecektir. Radyoiyot veya ameliyatla tedavi edilen birçok kişi tedaviden sonra çok az tiroid hormonu üretir. Bu bir sorundur çünkü çok az tiroid hormonu olan kişiler gebe kalmakta sorun yaşayabilir. Ayrıca, çok az tiroid hormonunuz varsa ve gebe kalırsanız, hamileliğin erken dönemlerinde bebeğinizin gelişimini etkileyebilir. Yeterli tiroid hormonu üretmeyen kişilerin tedaviye ihtiyacı olacaktır.
Gebelik sırasında hipertiroidi geliştirirsem ne olur?
Gebelik sırasında hipertiroidi geliştirirseniz, doktorunuz buna neyin neden olduğunu bilmek isteyecektir. En yaygın 2 neden şunlardır:
- Graves hastalığı adı verilen bir durum.
- HCG aracılı hipertiroidizm adı verilen bir durum - Buna hCG (insan koryonik gonadotropini) adı verilen bir gebelik hormonu neden olur.
Nedenini bulmak için doktorunuz farklı kan testleri yapacaktır.
Hipertiroidi gebeliği nasıl etkileyebilir?
Hafif hipertiroidi genellikle hamile bir kişi veya bebeği için herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak şiddetli hipertiroidi tedavi edilmezse sorunlara yol açabilir. Bunlar şunları içerebilir:
- Annede kalp sorunları veya preeklampsi adı verilen bir durum gibi sorunlar
- Erken doğum (doğumun çok erken başlaması) veya gebelik kaybı (düşük) gibi gebelikle ilgili sorunlar
Hamilelik sırasında gelişen hipertiroidi nasıl tedavi edilir?
Tedavi, hipertiroidiye neyin neden olduğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır.
- hCG aracılı hipertiroidi genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Bu durum genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kendiliğinden geçer.
- Graves hastalığından kaynaklanan hafif hipertiroidi de genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak doktorunuz düzenli olarak kan testleri yaparak tiroid hormon düzeylerinizi izleyecektir.
- Graves hastalığından kaynaklanan şiddetli hipertiroidi tedaviye ihtiyaç duyar. Bu genellikle tiyonamid adı verilen ilaçları içerir.
Testlere ihtiyacım olacak mı?
Evet. Gebelik sırasında tiroid hormon düzeylerinizi düzenli olarak kontrol etmek için kan testleri yaptıracaksınız.
Graves hastalığınız varsa, doğmamış bebeğinizde hipertiroidi olup olmadığını kontrol etmek için de testler yaptıracaksınız. Nadir de olsa, doğmamış bebeklerde bazen hipertiroidi görülebilir. Bu testler genellikle kan testlerini ve ultrasonu içerir. Doğmamış bebeğinizde hipertiroidi varsa, doktor size ilaç vererek tedavi edebilir.
Gebelikten sonra, Graves hastalığı olan kişiler tiroid hormon seviyelerini kontrol etmek için sık sık kan testleri yaptıracaktır. Bunun nedeni, durumun daha sonra geri gelebilmesidir.
Normal bir vajinal doğum yapabilir miyim?
Evet. Çoğu insan normal bir vajinal doğum yapabilir.
Bebeğimi emzirebilir miyim?
Evet. Çoğu kadın emzirebilir. Ancak doktorunuzla konuşun, böylece emzirirken ilaçlarınızın alınmasının güvenli olduğundan emin olabilirler.
Bebeğim sağlıklı olacak mı?
Bebeğinizin sağlıklı olma ihtimali yüksektir. Ancak nadir durumlarda, Graves hastalığı olan annelerden doğan bebeklerde de hipertiroidi olabilir. Bu durumu kontrol etmek için bebeklere doğumdan sonra kan testleri yapılır.