Servikal yetmezlik nedir?
Rahim ağzı, rahmin vajinaya açılan alt kısmıdır. Hamilelik sırasında rahim ağzı doğum başlayana kadar kapalı kalır. Daha sonra yumuşar, incelir ve açılır Bu, bebeğin doğum için vajinadan aşağı doğru hareket etmesini sağlar.
“Servikal yetmezlik”, rahim ağzının gebeliğin çok erken dönemlerinde, ikinci üç aylık dönemde başka doğum belirtileri olmaksızın açılmaya başlamasıdır. Bu durum gebelik kaybına (düşük) veya erken doğuma yol açabilir. Bu sorunların riskini azaltmanın yolları vardır.
Servikal yetmezliğe ne sebep olur?
Doktorlar bunu bilmemektedir. Ancak aşağıdaki durumlarda riskiniz daha yüksektir:
- Geçmişte gebelik kaybı veya ikinci trimesterde erken doğum yaşadıysanız
- Rahim ağzınızda ameliyat veya başka bir prosedür geçirdiyseniz
- Serviksinizi normalden daha zayıf hale getiren belirli koşullara sahip olmak
Servikal yetmezliğin belirtileri nelerdir?
Birçok gebede herhangi bir belirti görülmez. Belirtiler ortaya çıktığında genellikle hafiftir ve gebeliğin yaklaşık 14 ila 20. haftaları arasında başlar.Belirtiler şunları içerebilir:
- Karnın alt kısmında, pelviste veya vajinada basınç hissi
- Hafif kramp veya sırt ağrısı
- Pembe, ten rengi veya kırmızı görünebilen mukus benzeri vajinal akıntıda artış
Bir doktora görünmeli miyim?
Eğer 24 haftadan küçük bir hamileyseniz ve yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzu arayın.
Servikal yetmezlik için bir test var mı?
Evet, var. "Transvajinal ultrason" adı verilen bir test, rahim ağzınızın incelmeye (kısalmaya) veya açılmaya başlayıp başlamadığını gösterebilir. Ancak bu test her zaman gerekli değildir. Doktorlar servikal yetmezliği aşağıdakilere dayanarak teşhis edebilir:
- Geçmiş gebelikler - 2 veya daha fazla gebelik kaybı yaşadıysanız veya ikinci trimesterde hiç (veya az) kasılma olmadan doğum yaptıysanız, servikal yetmezliğiniz olabilir.
- Ultrason - Transvajinal ultrason için doktor vajinanıza ince bir çubuk yerleştirir. Bu, serviksinizin ve yakındaki organların resimlerini oluşturur ve serviksinizin kısa veya açık olup olmadığını gösterebilir. Rahim ağzı yetmezliği riskiniz yüksekse rahim ağzınızı kontrol etmek için düzenli olarak ultrason yaptırabilirsiniz.
- Pelvik muayene - Bazı durumlarda doktorunuz pelvik muayene yaparak servikal yetmezliğiniz olduğunu söyleyebilir. Rahim ağzınızın kısa ve açık olduğunu görebilirler.
- Ayrıca enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için testler de yaptırabilirsiniz. Bunlar idrar testleri veya amniyotik sıvı örneği üzerinde yapılan testleri içerebilir. (Bu, rahim içindeki fetüsü çevreleyen sıvıdır).
Servikal yetmezlik nasıl tedavi edilir?
Ana tedavi "servikal serklaj "dır. Serklaj, rahim ağzını kapalı tutmaya yardımcı olan bir dikiştir. Bu, doğumun çok erken gerçekleşme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Doktorunuz veya ebeniz muhtemelen aşağıdaki durumlarda bir serklaj önerecektir:
- Geçmiş gebeliklerinize dayanarak servikal yetmezliğiniz olduğunu biliyorsanız - Bu durumda, serklaj genellikle gebeliğin 12 ila 14. haftaları arasında yapılır.
- Bir ultrason veya pelvik muayene servikal yetmezliğiniz olduğunu gösterir - Serklaj genellikle 24. gebelik haftasından önce yapılır. Enfeksiyonunuz olmadığından emin olmak için önce bir test yaptırmanız gerekebilir.
Çoğu zaman doktor dikişi yerleştirmek için vajinadan içeri girebilir. Dikiş hamileliğin 36 ila 37. haftalarında veya doğum bundan önce başlarsa daha erken çıkarılır. Bazı durumlarda dikiş göbekten yerleştirilir. Bunu yapmak için doktor karında bir kesi (kesik) yapar. Bu yapılırsa, çoğu insan hamileliğin 36 ila 38. haftalarında sezaryen doğum yapacaktır. Dikiş o zaman alınabilir veya gelecekteki bir hamilelik için yerinde kalabilir.
Doktorunuz serklaj yerine veya serklajla birlikte "progesteron" adı verilen bir hormon reçete edebilir. Vajinanıza koyduğunuz bir tablet veya jel olarak gelir. Bu, erken doğum olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Servikal yetmezliği olan çoğu kişinin yatak istirahati yapması gerekmez. Ancak doktorunuz sizinle durumunuz hakkında konuşacaktır. Normal aktivitelerinizden herhangi birini değiştirmeniz veya durdurmanız gerekip gerekmediği konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.
Doğum tarihimden önce doğum yapacak mıyım?
Bunu kesin olarak tahmin etmenin bir yolu yoktur. Tedavi erken doğum yapma olasılığını azaltır. Ancak her zaman önleyemez.
Tekrar hamile kalmak istersem ne olur?
Doktorunuzla, geçmiş hamilelikleriniz hakkında konuşmanız önemlidir. Bu bilgileri sizin için en iyi bakımı planlamak için kullanacaklardır. Örneğin, işe yarayan bir serklaj yaptırdıysanız, bir sonraki hamileliğinizde bunu tekrar yaptırabilirsiniz. Ya da rahim ağzınızı kontrol etmek için düzenli transvajinal ultrasonlar yaptırabilirsiniz.