Yüksek tansiyonu olan kişiler normal bir hamilelik geçirebilir mi?
Evet. Hamilelikten önce yüksek tansiyonu olan çoğu kişi normal bir hamilelik geçirecektir. Ancak hamilelikten önce yüksek tansiyonu olan kişilerin hamile kaldıklarında bazı sorunlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Bunlar şunları içerebilir:
- Preeklampsi - Preeklampsili kişilerde yüksek tansiyon ve idrarlarında çok fazla protein veya bazı organlarda sorunlar vardır. Preeklampsi genellikle gebeliğin ikinci yarısında meydana gelir ve tehlikeli bir durum olabilir. Bebeğin anne rahminde büyümesiyle ilgili sorunlara neden olabilir. Ayrıca annenin karaciğerini, böbreklerini, kanını, kalbini, gözlerini ve sinir sistemini de etkileyebilir.
- Plasenta dekolmanı - Plasenta, hamilelik sırasında bebeğe besin ve oksijen sağlayan ve atıkları uzaklaştıran organdır. Rahmin iç duvarına bağlıdır. Plasenta dekolmanı, bebek doğmadan önce plasentanın bir kısmının veya tamamının rahimden ayrılmasıdır. Bu durumda bebek yeterli besin ve oksijen alamayabilir.
- Bebeğin büyümesinin yavaşlaması – Bebek küçük olabilir ve normal şekilde büyümeyebilir.
Hamile kalmaya çalışmadan önce ne yapmalıyım?
Hamile kalmaya çalışmadan önce doktorunuzla konuşun. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız ve tansiyonunuz iyi kontrol ediliyorsa, doktorunuz sizi hamilelik sırasında daha güvenli olan farklı bir ilaca geçirmek isteyebilir.
Kan basıncınız iyi kontrol edilmiyorsa, doktorunuz bunu tedavi etmek için sizinle birlikte çalışacaktır.
Hamilelik sırasında test yaptıracak mıyım?
Evet. Her ziyaretinizde doktorunuz kan basıncınızı ve bebeğinizin büyümesini kontrol edecektir. Ayrıca hamilelik sırasında farklı zamanlarda bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için testler yaptıracaksınız.
Hamilelik sırasında ilaç almam gerekecek mi?
Bu, kan basıncınızın ne kadar yüksek olduğuna bağlıdır.
Doktorunuz size kan basıncınızı söylediğinde 2 rakam söyleyecektir. Örneğin, kan basıncınızın "130 üzeri 80" olduğunu söyleyebilirler. Doktorunuz aşağıdaki durumlarda ilaç önerecektir:
- "Sistolik" kan basıncınız (en üstteki sayı) 140 veya daha yüksekse veya
- "Diyastolik" kan basıncınız (en alttaki sayı) 90 veya daha yüksek
Tansiyon ilacına başlarsanız veya yeni bir ilaca geçerseniz, doktorunuz hamilelik sırasında kullanmanın güvenli olduğundan emin olacaktır.
Doktorunuz ayrıca hamileliğinizin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde (12 haftadan sonra) düşük doz aspirin almanızı söyleyebilir. Bu preeklampsi riskinizi azaltabilir. Doktorunuz size güvenli olduğunu söylemedikçe aspirin veya başka bir ilaç almayın.
Hamilelik sırasında hangi belirtilere dikkat etmeliyim?
Doktorunuz hamilelik sırasında preeklampsi veya plasenta dekolmanı belirtilerini veya diğer sorunları nasıl tanıyacağınız hakkında sizinle konuşacaktır.
Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın:
- Bebeğinizin her zamanki kadar hareket ettiğini hissetmiyorsanız.
- Kasılmalar yaşamaya başlarsanız. Kasılma, rahim kasının sıkışmasıdır. Bu ağrıya neden olabilir ve karnınızı sertleştirebilir.
- Karın ağrınız var.
- Vajinadan kanamanız var.
- Preeklampsi belirtilerinden herhangi birine sahipseniz. Bunlar şunları içerebilir:
- Kötü baş ağrısı
- Bulanık görme veya ışık çakması gibi görme değişiklikleri
- Karnın üst kısmında ağrı
Normal vajinal doğum yapabilir miyim?
Evet. Çoğu insan normal vajinal doğum yapabilir.
Bebeğim sağlıklı olacak mı?
Muhtemelen. Hamilelik sırasında yüksek tansiyonunuz varsa, normalden daha erken doğum yapma olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni, preeklampsi, plasenta dekolmanı veya yaşına göre küçük bir bebeğiniz varsa, doktorun bebeğinizi erken doğurtması gerekebilir. Ancak hamilelik sırasında kan basıncınız kontrol altındaysa, bebeğinizin sağlıklı olma ihtimali yüksektir.
Doğumdan sonra ne olacak?
Doktorunuz doğumdan sonra da tansiyonunuzu kontrol etmeye devam edecektir. Ayrıca birkaç gün sonra kan basıncı kontrolü için gelmenizi veya evde kan basıncınızı kendiniz kontrol etmenizi isteyeceklerdir. Bunun nedeni, kan basıncının bazen doğumdan hemen sonra düşmesi ancak daha sonra tekrar yükselmesidir. Böyle bir durumda doktorunuz tansiyon ilacına yeniden başlamanızı (hamilelik sırasında bıraktıysanız) veya ilacınızı değiştirmenizi önerebilir.